Over Vriend GGZ

Home > Over Vriend GGZ

Afbeelding: Jan Arends

Vernieuwend
Vriend GGZ is een jonge en vernieuwende organisatie in de GGZ. Vriend GGZ biedt betrouwbare, toegankelijke, respectvolle en vriendschappelijke hulp aan mensen met een psychische of sociale beperking.

Ervaringsdeskundigen
Het hart van onze vernieuwende aanpak bestaat uit 24-uurs toegankelijkheid, de inzet van geschoolde ervaringsdeskundigen en volledig vraaggestuurde hulp.

Jan Arends
De initiatiefnemers van Vriend GGZ hebben zich laten inspireren door de schrijver Jan Arends, bekend om zijn verhalenbundel ‘Keefman’.

De meeste verhalen van Jan Arends spelen zich af binnen de wereld van de psychiatrische inrichting of, nader gepreciseerd, binnen de innerlijke wereld van de psychiatrische patiënt. Jan Arends kan beschouwd worden als een insider in beide werelden. Zijn verhalen zijn onthutsende pogingen de relatie tussen de psychiatrische patiënt en de maatschappij te wijzigen, te verbeteren; de scheidslijn tussen normaal en abnormaal te doorbreken en een begripvol contact tot stand te brengen. Zijn benadering van het onderwerp is weinig orthodox, weinig ‘wetenschappelijk’ en weinig eerbiedig maar daardoor des te indringender.”

Uit: Keefman, Jan Arends, 1974, De Bezige Bij, Amsterdam

Jan Arends werd in 1972 op slag beroemd door de verhalenbundel Keefman. In het titelverhaal Keefman richt de hoofdpersoon zich tot zijn psychiater met de aanhef “Vriend”, zich daarbij herhaaldelijk hardop afvragend waarom hij zich toch niet als verpleegkundige mag inzetten vor de ‘psychiatrisch gestoorde medemens’.